Over Bo Lumen

In 2001 opent beeldend kunstenaar Bea van Twillert galerie Bo Lumen in het karakteristieke dorp Ballum op Ameland. Wisselende exposities van uiteenlopende kunstenaars maken dat zowel eilandbezoekers als bewoners er met regelmaat terugkomen.

Naast eigen werk van Bea van Twillert, biedt de galerie ruimte aan meerdere gastexposanten. Tijdens de Kunstmaand, een jaarlijkse kunstmanifestatie op het eiland, was Bo Lumen een veel bezochte locatie.

Eind 2017 verhuist Bea van Twillert en haar echtgenoot naar Finsterwolde. Bo Lumen vestigt zich in het pand van voormalige Galerie Waalkens. Er wordt een jaar uitgetrokken voor de renovatie en schilderwerk. In september 2019 opent Galerie Bo Lumen opnieuw haar deuren. De galerie wil jaarlijks twee tentoonstellingen realiseren met eigentijdse en tijdloze kunst. Kwaliteit, diversiteit en schoonheid zijn daarbij leidend en bepalend.

Over Galerie Waalkens

Begin jaren ‘60 begon herenboer Albert Waalkens een galerie in zijn stal en bood kunstenaars onderdak op zijn landgoed. Hiermee verwierf hij landelijke bekendheid.

Zijn boerderij werd in 1982 door brand verwoest. Na de sloop komt er een opmerkelijk pand voor terug, ontworpen door architecten Gunnar Daan en Thon Karelse. In 1984 wordt Galerie Waalkens heropend. Na de heropening zijn er weer regelmatig tentoonstellingen.

In 2007 overlijdt Albert Waalkens. Incidenteel vindt er nog een expositie plaats. In 2017 wordt de kunstmanifestatie ‘Rondom Waalkens’ georganiseerd, een eerbetoon aan Albert Waalkens.